Κάντε ένα δώρο σε κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο στο Βελβεντό, από όποιο μέρος της Ελλάδας και του εξωτερικού κι αν βρίσκεστε, με ένα τηλεφώνημα. (Κάντε κλικ στην εικόνα)

Σάββατο 2 Μαΐου 2009

Το ξεκίνημα του μπάσκετ στο Βελβεντό και στη Δυτική Μακεδονία


Στο γήπεδο της Βέροιας ενισχυμένο από αθλητές της Κοζάνης
Τιμωνίδης Σ., Βαλωμάς Ι., Χαρσός Λ., Τσιότσιας Ν., Γιάντσιος Μ., Πατσώνας Χ.,
Παπαζήσογλου Ζ., Τράντας Ι., Κουτσάκης Ν., Ρήγας Α., Καραθανάσης Λ.


Ομάδα Παίδων (1969-1970) Πρωταθλήτρια ΕΚΑΣΚΕΔΥΜ
Κόζανας, Παπαζήσογλου, Βαλουμάς, Καλφαγιάννης, Χωλόπουλος, Τιμωνίδης,
Γκιάτας, Αχίλλας, Τράντας, Χατζηπαπάς, Παπασπανός

1969-1970. Τιμωνίδης Σ., Καραθανάσης Λ., Τράντας Ι., Ρήγας Α, Κουτσάκης Ν.,
Καλφαγιάννης Α., Παπαζήσογλου Ζ., Βαλωμάς Ι., Βαλωμάς Γ., Τσιρεμές Ι.

Η πρώτη ομάδα μπάσκετ στο Βελβεντό και στη Δυτική Μακεδονία
Τιμωνίδης, Κόζανας, Κουκουλιός, Βαλωμάς, Σαγξαρίδης, Λαδάς, Σταμάτης (δάσκαλος),
Μπαλάνης, Γραμμένος, Κουτσάκης, Εμμανουήλ, Τρίχας.
Για περισσότερες φωτογραφίες κάντε κλικ εδώ

Το 1969 υπήρξε μια ιστορική χρονιά για τον αθλητισμό του νομού Κοζάνης και της Δυτικής Μακεδονίας. Δημιουργείται η πρώτη ομάδα μπάσκετ στο Βελβεντό Κοζάνης. Την πρωτοβουλία της έχει ο νεοδιορισθείς τότε καθηγητής Φυσικής Αγωγής και αθλητής του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, κ. Σάββας Τιμωνίδης. Πρώτο γήπεδο η αυλή του Δημοτικού Σχολείου, γήπεδο από χώμα, γραμμές από ασβέστη και ξύλινα ταμπλώ. Μια ηρωϊκή προσπάθεια που έμελλε να έχει πολύ μέλλον.
Η έδρα της Ένωσης του Μπάσκετ, που ονομάζεται ΕΚΑΣΚΕΔΥΜ (Ένωση Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας), βρίσκεται στην Βέροια και στο πρωτάθλημα μετέχουν οι ομάδες : ΒΕΛΒΕΝΤΟ, ΠΙΕΡΙΚΟΣ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ και ΚΑΤΩ ΒΕΡΜΙΟ ΝΑΟΥΣΑΣ. Τη σημαντική αυτή προσπάθεια στηρίζουν από την πρώτη στιγμή όλοι οι νέοι και
οι νέες του Βελβεντού και συγκροτούν τις πρώτες ομάδες. Αθλητές από την Κοζάνη ενισχύουν σε πρώτη φάση τον νέο σύλλογο και η δημιουργία μιας νέας ισχυρής ομάδας είναι γεγονός.
Συνεχίζοντας την αναδρομή στα πρώτα βήματα του μπάσκετ στη Δυτική Μακεδονία, θα σταθούμε για λίγο στις πρώτες επιτυχίες που σημειώνει ο νεοιδρυθείς τότε σύλλογος του Βελβεντού. Γρήγορα δημιουργήθηκαν οι ομάδες των
Παίδων και των εφήβων, που παίρνουν μέρος στα πρωταθλήματα της ΕΚΑΣΚΕΔΥΜ, ενώ τη μεγάλη ομάδα ενισχύουν και άλλοι αθλητές του νομού, κυρίως από την Κοζάνη και το Τσοτύλι. Η παιδική ομάδα βγαίνει πρώτη στο πρωτάθλημα και μετέχει σε τουρνουά μπάσκετ στην Αθήνα προς τιμήν του Γ. Μόσχου.
Η δουλειά στο Βελβεντό δεν σταματάει εκεί. Η συνεχής ανοδική πορεία και η αγάπη για το μπάσκετ και τον αθλητισμό, φέρνει αποτελέσματα. Εύα Καμκούτη (Εθνική Ελλάδος), Γιάννης Λάππας (Λάρισα-Ολυμπιακός), και σήμερα
ο Ναούμ Θύμνιος (Εθνική Εφήβων), αποτελούν τα μεγάλα ονόματα που ανέδειξε το Βελβεντό. Σήμερα εκατοντάδες παιδιά πλαισιώνουν το σύλλογο, που πρωταγωνιστεί στα παιδικά και εφηβικά πρωταθλήματα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην καλλιέργεια και τη σωστή ανάπτυξη του αθλήματος.
Η μεγάλη προσφορά του Βελβεντού στο Μπάσκετ και τον αθλητισμό γενικότερα, επιβραβεύθηκε με το πανέμορφο Κλειστό Γυμναστήριο, πραγματικό στολίδι στους πρόποδες των Πιερίων. Ένα Γυμναστήριο, που η νεολαία το έχει αγκαλιάσει κυριολεκτικά, κάνοντας πράξη το νους υγιής εν σώματι υγιή και αθλούμενη ακολουθώντας τα αθλητικά ιδεώδη.

Η χωμάτινη αυλή του δημοτικού σχολείου, τα ξύλινα ταμπλώ και οι γραμμές από ασβέστη, αποτελούν μια γλυκιά ανάμνηση για τους μεγαλύτερους, που αναπολούν και καμαρώνουν σήμερα για τα επιτεύγματά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου