Κάντε ένα δώρο σε κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο στο Βελβεντό, από όποιο μέρος της Ελλάδας και του εξωτερικού κι αν βρίσκεστε, με ένα τηλεφώνημα. (Κάντε κλικ στην εικόνα)

Κυριακή 26 Ιουλίου 2009

Ροδάκινα Βελβεντού

Το ροδάκινο είναι ο καρπός της ροδακινιάς. Έχει σφαιρικό ή ωοειδές σχήμα , ραφή στη ράχη και χνουδωτή ή λεία φλούδα ανάλογα με τη ποικιλία σε διάφορους χρωματισμούς του κίτρινου , ρόδινου και κόκκινου αλλά και του λευκοκίτρινου (λευκόσαρκη ροδακινιά).


Η σάρκα είναι χυμώδης, αρωματική με γλυκιά και υπόξινη γεύση. Ο πυρήνας του ροδάκινου (κουκούτσι) είναι μεγάλος κόκκινος με πολλές αυλακώσεις και μένει κολλημένος στη σάρκα ή ξεκολλάει εύκολα. Υπάρχουν αρκετά είδη ροδάκινου που έχουν διαφορές στο σχήμα ,στο χρώμα και στη γεύση. Έτσι έχουμε τα νεκταρίνια , τα λευκόσαρκα ροδάκινα , τους γιαρμάδες με τη μαλακή πολύ αρωματική σάρκα και τον πυρήνα να αφαιρείται εύκολα και τα ροδάκινα με τους κόκκινους καρπούς , τα σαγκουίνια.

Τα επιτραπέζια ροδάκινα και τα νεκταρίνια καταναλώνονται νωπά και μαζεύονται από το δέντρο γύρω στη μία εβδομάδα πριν από τη πλήρη ωρίμανση τους. Έτσι μπορούν να διατηρηθούν γύρω στις 15 ημέρες. Το ροδάκινο είναι αρκετά ευαίσθητο στη ζέστη και αν μείνει εκτός ψυγείου σαπίζει γρήγορα.

Τα ροδάκινα εκτός από νωπά τρώγονται και σαν κομπόστα , γίνονται μαρμελάδες χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική , γίνονται λικέρ αναψυκτικά και χυμοί. Η κονσερβοποιία του ροδάκινου είναι πολύ αναπτυγμένη και κονσέρβες ροδάκινου καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες σε πολλές περιοχές. Το ροδάκινο περιέχει αρκετή ποσότητα βιταμίνης C, ζάχαρη και πρωτεΐνες.

Τα Ροδάκινα Βελβεντού είναι ονομαστά παγκοσμίως για την ποιότητα το άρωμα και τη γεύση τους. Σήμερα στο Βελβεντό λειτουργούν δύο συνεταιρισμοί ροδάκινων και μήλων ενώ φημισμένα για την ξεχωριστή τους γεύση είναι τα γλυκά και οι μαρμελάδες που παρασκευάζει ο Αγροτικός Βιοτεχνικός Συνεταιρισμός γυναικών.
Συγκεκριμένα στην περιοχή του Βελβεντού Καλλιεργούνται 8.000 στρέμματα Ροδακινιές ποσοστό που αντιστοιχεί μόλις στο 0,84% της καλλιεργήσιμης αγροτικής γης στο Νομό Κοζάνης. Παρόλα αυτά τα ροδάκινα Βελβεντού επιφέρουν το 3,16% του ακαθάριστου αγροτικού προϊόντος του Νομού καθώς η παραγωγή τους πλησιάζει και κάποιες φορές υπερβαίνει τα 19.000.000. κιλά το χρόνο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο τα ροδάκινα όσο και τα μήλα Βελβεντού είναι πιστοποιημένα από την AGROCERT μέσω της «Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παραγωγής οπωρικών», ενώ παράλληλα αποτελούν προωθούμενες καλλιέργειες για το Νομό , σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Στο Βελβεντό λειτουργούν δύο αγροτικοί συνεταιρισμοί ροδακινοπαραγωγών με σημαντική δράση, καθώς τα ροδάκινα του Βελβεντού αποτελούν βασικό εξαγωγικό προϊόν του Νομού Κοζάνης.  


Πηγές:  http://el.wikipedia.org,   www.agro-tour.net

1 σχόλιο:

  1. Μια γεφυροπλάστιγκα για συνεταιρισμούς με όλες τις επιλογές
    Όπως
    1- μικτό και ημερομηνία μικτού
    2- απόβαρο και ημερομηνία απόβαρου
    3- όνομα(παραγωγού)
    4-ονομα πελάτη(βιομηχανία)
    5- τεμάχια(κλούβες η bins)
    6-βαρος τεμαχίου(από προεπιλεγμένη λίστα για όλα τα είδη)
    7-ποσοστο απομείωσης (όταν υπάρχει συμφωνία για απόδοση σε βιομηχανία)
    8-ονομα φίρμας
    9-αριθμος οχήματος
    10- υλικό(από λίστα καταχωρημένων ειδών)
    11-εκτυπωση ζυγολογίου
    12-συνκεντρωτικη εκτύπωση δεδομένων
    13- εκτυπώσεις με επιλογές(κατά παραγωγού ,κατά οχήματος ,κατά υλικό ,κατά πελάτη και όλα τα παραπάνω πεδία σε συνδυασμό)
    14-βαση δεδομένων SQL με αυτόματο backup
    15- στατιστικά στοιχεία
    16- αγρονομική διαχείριση από συμβατό πληκτρολόγιο υπολογιστή

    το απόλυτο εργαλείο για ολοκληρωμένη διαχείριση γεφυροπλάστιγ και χωρίς λάθη καλύπτοντας παραλαβή και αποθήκη .
    απόδοση ζυγολογίων σε λίστες για τελική απόδοση οφειλών.

    Περισσότερα στην ιστοσελίδα μας www.siakavaras.com

    Ευχαρηστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή