Κάντε ένα δώρο σε κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο στο Βελβεντό, από όποιο μέρος της Ελλάδας και του εξωτερικού κι αν βρίσκεστε, με ένα τηλεφώνημα. (Κάντε κλικ στην εικόνα)

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Γυναικείος Αγροτικός & Βιοτεχνικός Συνεταιρισμός Βελβεντού


 

Ο Γυναικείος Αγροτικός & Βιοτεχνικός Συνεταιρισμός Βελβεντού, ο δυναμικότερος γυναικείος συνεταιρισμός στη Δυτική Μακεδονία, ιδρύθηκε το 1985 από τις γυναίκες της περιοχής, ενώνοντας το μεράκι, την τέχνη και τις γνώσεις τους σε μια κοινή προσπάθεια: να κάνουν γνωστή την περιοχή μέσα από τα προϊόντα της εύφορης γης τους.

Έδρα του Συνεταιρισμού είναι το Βελβεντό Κοζάνης, όπου έχει και τις εγκαταστάσεις του. Στεγάζεται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις χιλίων (1.000) τ.μ., μέσα σε ένα οικόπεδο δύο χιλιάδων (2.000) τ.μ., στο Β.Α. τμήμα του Βελβεντού. Εκεί βρίσκονται τα γραφεία του Συνεταιρισμού, καθώς και η μονάδα παραγωγής.

Όταν πρωτοξεκίνησε ο συνεταιρισμός, οι γυναίκες ασχολούνταν με την υφαντική τέχνη και το κέντημα. Ύφαιναν στους αργαλειούς κι έφτιαχναν τα κεντήματα στα σπίτια τους.

Ο Συνεταιρισμός σήμερα επικεντρώνει τις δραστηριότητές του στη μεταποίηση νωπών φρούτων σε μαρμελάδες, γλυκά και κομπόστες, αξιοποιώντας την πλούσια και ποιοτική παραγωγή του Βελβεντού σε ροδάκινα, μήλα, αχλάδια κ.τ.λ. Με περισσή φροντίδα οι γυναίκες του συνεταιρισμού παρασκευάζουν : 

Σπιτικά Γλυκα Κουταλιού : 4 είδη 
κολοκύθα 
πορτοκάλι 
σύκο 
κυδώνι 

Μαρμελάδες σε 13 ξεχωριστές γεύσεις 
αχλάδι 
ροδάκινο 
φράουλα 
κεράσι 
πορτοκάλι 
μανταρίνι 
μήλο 
βερίκοκο 
νάσυ (αχλαδόμηλο) 
βατόμουρο 
καρότο με μέλι 
σύκο 
δαμάσκηνο 

Κομπόστα ροδάκινο

Τα προϊόντα που παράγει ο Αγροτικός Βιοτεχνικός Συνεταιρισμός Βελβεντού έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: είναι χειροποίητα, είναι φτιαγμένα από παραδοσιακές συνταγές του τόπου μας, δεν περιέχουν συντηρητικές και χρωστικές ουσίες και παρασκευάζονται από νωπά φρούτα. Βασικό χαρακτηριστικό τους είναι το έντονο άρωμα, το φυσικό χρώμα και τα ολόκληρα κομμάτια φρούτων που περιέχουν. Σήμερα, που η ανάγκη για υγιεινή φυσική διατροφή γίνεται ολοένα μεγαλύτερη, τα σπιτικά προϊόντα του Βελβεντού καλύπτουν τις απαιτήσεις του σύγχρονου καταναλωτή με τη μεγάλη ποικιλία των γεύσεών τους, τα αγνά υλικά και την εξαιρετική γεύση τους.

Η παραγωγή ξεκινά τον Μάιο και διαρκεί μέχρι τον Οκτώβριο. Η παραγωγική δυναμικότητά του εργοστασίου είναι 450.000-500.000 βάζα. Τα τελευταία χρόνια η παραγωγή είναι σταθερή και ανέρχεται σε 80.000-100.000 βάζα ετησίως (μαρμελάδα - γλυκά - κομπόστα) , ή αλλιώς, σε 2.000 βάζα ημερησίως, ανάλογα με το φρούτο. Το βατόμουρο, για παράδειγμα, θεωρείται σχετικά εύκολο φρούτο, επειδή δεν έχει κουκούτσι, ενώ το κυδώνι, απαιτεί χρονοβόρα διαδικασία καθαρίσματος.

Τα προϊόντα του ο Συνεταιρισμός τα διαθέτει στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας όπως, Αθήνα, κεντροδυτική Ελλάδα, Θεσσαλία, κεντροδυτική Μακεδονία, Θράκη.   

Τα προϊόντα του Συνεταιρισμού θα τα βρείτε στο κατάστημά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου