Κάντε ένα δώρο σε κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο στο Βελβεντό, από όποιο μέρος της Ελλάδας και του εξωτερικού κι αν βρίσκεστε, με ένα τηλεφώνημα. (Κάντε κλικ στην εικόνα)

Κυριακή 30 Αυγούστου 2009

Φαράγγι - Καταράκτες Βελβεντού



Στα ριζά των δυτικών Πιερίων και στην είσοδο του ρέματος της Λάφιστας (ή αλλιώς Λαφόρεμα), το οποίο ξεκινάει από το Καταφύγι και χύνεται στη Λίμνη Αλιάκμoνα-Πολυφύτου, βρίσκεται το Φαράγγι των εννιά πιερίδων μουσών, ή αλλιώς ... το «Σκεπασμένο». Η περιοχή βαπτίστηκε έτσι και καθιερώθηκε στη συνείδηση των ντόπιων από ένα σημείο όπου το ρέμα σκεπάζεται από τη γη. Πινακίδες στην περιοχή καθοδηγούν τον επικέπτη και του αποκαλύπτουν την ιστορία της συγκεκριμένης περιοχής. Το «Σκεπασμένο» αποτελεί ένα τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Μέχρι το εξωκκλήσι της Αγίας Τριάδας, μπορεί κανείς να φτάσει με τα πόδια ή με αυτοκίνητο, διανύοντας μια απόσταση περίπου 2,5 χλμ. από το Δημοτικό Αθλητικό Στάδιο Βελβεντού & το «ΜΕΤΟΧΙ». Από κει ο επισκέπτης συνεχίζει πεζός στο πλακόστρωτο μονοπάτι και παράλληλα με το πετροκάναλο, που χρησιμεύει σαν οδηγός στη μαγευτική διαδρομή προς τους καταρράκτες. 
Το πέτρινο μονοπάτι κατασκευάστηκε πρόσφατα, καθιστώντας προσβάσιμη τη μεγευτική περιοχή του «Σκεπασμένου», ακόμη και σε άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ το πετροκάναλο είναι έργο της δεκαετίας του ’50 από τον ΤΟΕΒ. Η τοποθεσία «Σκεπασμένο» αποτελεί επισκέψιμο χώρο εδώ και πάρα πολλά χρόνια, τόπο διαφυγής για φυσιολάτρες, για ορειβάτες και μοναχικούς, μα και τόπο συνάντησης για παρέες και γλέντια τρελά (ρωτήστε τους παλιότερους για τους χορούς στην πίστα του «Σκεπασμένου»...)!  
Δεν υπάρχει Βελβεντινός που να μην έχει φωτογραφία δίπλα στους καταρράκτες και τις φυσικές λιμνούλες, δίπλα στο παλιό πέτρινο κανάλι και τους πλατανεώνες, τις παγωμένες πηγές, την πλούσια βλάστηση, τους εντυπωσιακούς βράχους ή στο πιο πρόσφατα διαμορφωμένο ξύλινο «κιόσκι-παρατηρητήριο-χώρο θέας». Το πάρκο και όλα γενικά τα τεχνικά έργα (χωματουργικά, τοίχοι αντιστήριξης, κιγκλιδώματα κλπ...) στην περιοχή αυτή κατασκευάστηκαν από τον δήμο με σεβασμό στο περιβάλλον για την εξασφάλιση και την εγγύηση ασφαλούς πορείας των περιηγητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου